Aktuelni projekti

Program Jačanje javnih ustanova provodi Deutsche Gesellschaft für Zusammenarbeit (GiZ) od 2010. godine. Djeluje na tri interventne oblasti: 1) razvoj i koordinacija politike, 2) jačanje odgovornosti i 3) poboljšanje kvaliteta pružanja javnih usluga. Omogućuje bilateralni proces i savjetodavne usluge i tehničke savjete u odabranim područjima reforme, čiji je cilj jačanje kapaciteta partnerskih institucija za koordinaciju i provedbu reformskih mjera. U oblasti upravljanja ljudskim resursima, uz tehničku podršku programa, aktivnosti provedene u saradnji s ADS/U-ima poboljšale su HRM praksu i povećale transparentnost procesa na koje utječu. Ovaj je program do 2019. godine podržavao institucije na državnom nivou.

 

Provedba projekta „Podrška reformi javne uprave u Bosni i Hercegovini“ (2019.-2021.) započela je u septembru 2019. Sinergija koja razmatra aktivnosti relevantne za procjenu potreba za obukom (TNA) i procjenu potreba za kapacitetima (CNA) na razini upravljačkih struktura u državnoj službi bila bi korisna u smislu standardizacije i primjene metodologija TNA i CNA.

 

Provedba projekta „Jačanje upravljanja ljudskim resursima u Bosni i Hercegovini“ započeo u januaru 2020. godine i planiran je završetak u februaru 2021. godine. Opći cilj projekta je doprinijeti efikasnoj, profesionalnoj, transparentnoj i uslužno orijentiranoj javnoj upravi i povećati razinu usklađenosti među različitim nivoima vlasti. Glavna svrha je poboljšanje kapaciteta javne uprave za postizanje bolje administracije sposobne da implementira zahtjeve EU integracija u oblasti upravljanja ljudskim resursima.