Održana svečana dodjela diploma i certifikata

Sarajevo, 24.02.2021. godine

U srijedu 24.02.2021. godine u Sarajevu, održana je svečana dodjela diploma i certifikata za  polaznike četvrtog ciklusa Programa obuke za rukovodeće državne službenike i Programa obuke za jedinice za upravljanje ljudskim resursima HR-akademije koji su, uz podršku istaknutih stručnjaka i trenera, uspješno završili navedne višednevne obuke.

Oba programa  implementirana su kroz 5 modula u okviru kojih su obrađene specijalističke oblasti vezane za same teme obuka.

Svrha je bila pružanje podrške rukovoditeljima u efikasnijem i efektivnijem obavljanju poslova, sticanjem novih i nadogradnjom već usvojenih znanja i menadžerskih vještina te jačanje kompetencija jedinica za upravljanje ljudskim resursima u cilju promocije modernih standarda  u ovoj oblasti u organima državne službe.

Prisutnima su se obratili:

  • Refik Begić, direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH
  • Samra Ljuca, pomoćnik direktora Agencije za državnu službu Federacije BiH
  • prof. dr Zijada Rahimić, član Stručne komisije za procjenu znanja polaznika Programa obuke
  • prof. dr Elvir Čizmić član Stručne komisije za procjenu znanja polaznika Programa obuke

koji su u svojim govorima istakli značaj implementacije ovakvih programa za postizanje neophodnih promjena u reformskim procesima javne uprave.

Tokom IV ciklusa Programa obuke za rukovodeće državne službenike učešće je uzelo 23 polaznika od kojih je 17 steklo uvjete za dobivanje diplome dok je HR-akademiju pohađalo 19, a njih 15 uspješno položilo završni test provjere znanja čime su ostvarili uslov za dobijanje certifikata.

Ovakve posebne programe obuke  Agencija za državnu službu FBiH realizira u saradnji sa projektom Njemačkog društva za međunarodnu saradnju – GiZ „Jačanje javnih institucija“, uz podršku Ambasade Velike Britanije.

Na kraju ceremonije, učesnici su upoznati sa aktuelnim najavama  i programima obuka u 2021. godini u organizaciji Agencije te pozvani na nastavak stručnog usavršavanja kako bi kontinuirano doprinosili razvoju državne službe u BiH.