logo

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Agencija za državnu službu

undpmts

"Ne možeš drugome dati svoje znanje; možeš mu samo pomoći da ga otkrije u sebi" Galileo GalileiKalendar obuka

April 2018
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
VI. Godišnja konferencija za jedinice lokalne samouprave, 28.11.2017.


AKTUELNOSTI

Sastanak sa načelnicima i kontakt osobama za obuku u sistemu JLS

AKTUELNOSTI / VIJESTI

Uspješno završena radionica: IT i HRM u državnoj službi

#AstanaSarajevo2016

Sarajevo, 7. novembar - U Sarajevu je 3. i 4. novembra održana dvodnevna radionica na temu „Unapređenje procesa zapošljavanja i selekcije u državnoj službi: IT platforma za oblast upravljanja ljudskim resusrima“.

Radionica je održana u organizaciji Agencije za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine (ADS FBiH), Regionalnog odbora za državnu službu Republike Kazahstan-Astana (ACSH) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija Republike Kazahstan.

Učešće na ovoj radionici imale su pristupne zemlje članice ACSH koje, između ostalih, uključuju i Azerbejdžan, Armeniju, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Estoniju, Kazahstan, Makedoniju, Moldaviju...

Svaka od spomenutih zemalja članica ACSH prezentirala je dostignuća u tri važne tematske oblasti koje se odnose na elektronsko zapošljavanje i selekciju kandidata, registar državnih službenika i IT platformu za upravljanje ljudskim resursima (HRM) u državnoj službi koji uključuje sve segmente HRM-a.

Osim zemalja članica ACSH, na ovom skupu doprinos su dali i predstavnici Ureda Visokog predstavnika u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH te praktičari za HRM i IT sa svih nivoa vlasti u BIH.

Uvodno obraćanje i poseban značaj skupu svojim je prisustvom dala potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, te v.d. direktora ADS-a FBiH Refik Begić. Pored njih, uvodno izlaganje su imali i Yernar Zharkeshov, tim lider ACSH-a te Armin Sirćo, lider i koordinator za oblast socijalne inkluzije i demokratiju.

Uvodničari su ukazali da je razmjena iskustva i znanja neophodna za daljne reformske procese u BiH i Federaciji BiH u oblasti unapređenja procesa zapošljavanja i selekcije državnih službenika te istakli značaj održavanja ovog skupa, posebno promatrano u svijetlu daljnih koraka u radu Agencije za državbnu službu Federacije Bosne i Hercegovine.

- U okviru reforme javne uprave i državne službe ovo je prilika da razmijenimo iskustva država jer ćemo dobiti IT platformu, koja je preduslov da se napravi jedna registracija resursa kojima raspolaže državna služba. Na bazi tih pokazatelja donijet će se plan o daljim aktivnostima – kazala je Mahmutbegović.

V.d. direktora Agencije za državnu službu FBiH Refik Begić izrazio je nadu da će radionica pomoći uposlenicima državne službe da budu spremni na sve izazove koji slijede, među kojima je korištenje ljudskih potencijala na osnovu već postojećih kapaciteta.

Nakon razmjene informacija, tokom drugog dana radionice, istaknuti su najveći izazovi u procesu informatizacije HRM-a. U tom kontekstu, izdvojeno je sljedeće:

  • a) nedostatak finansijskih sredstava u punoj primjeni IT-a;
  • b) regulatorni okvir i ograničenja koja se odnose na primjenu Zakona o zaštiti ličnih podataka i poštivanje principa transparentnosti;
  • c) nepostojanje jedinstvenog kataloga radnih mjesta;
  • d) nedovoljna komunikacija između organa i HR jedinica;
  • e) nedovoljna spremnost organa za upravljanje promjenama u smislu pune implementacije IT platforme i f) nedovoljna motiviranost državnih službenika.

 

Galeriju slika sa radionice možete pregledati ovdje.

Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine

Kulovića broj 7, 71000 Sarajevo

Telefon: +387 (0)33 552 040

Fax: +387 (0)33 552 051

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Izradu portala je podržao UNDP BiH u okviru projekta „Sistem obuke za jedinice lokalne samouprave".

DanasDanas209
Ukupno posjetaUkupno posjeta1017280
Logirani korisnici 0
Gosti 40